RCVRY RUN cursus: eerstvolgende datum voorjaar 2023

In 2017 ben ik begonnen met RCVRY RUN (recovery run), (hard)lopen voor vrouwen met borstkanker. Aanleiding hiervoor was de begeleiding van mijn zus, die na haar behandeltraject veel vermoeidheidsklachten bleef houden. Als bewegingswetenschapper (PhD), fysiotherapeut (niet praktiserend) en  professioneel marathonloopster was mijn interesse gewekt om hardlopen in te zetten om haar uit de negatieve vermoeidheidsspiraal te laten komen. Deze vermoeidheid komt bij 70% van de (ex) kanker patiënten voor. Gelukkig waren er voldoende wetenschappelijke studies gepubliceerd, waaruit bleek dat sporten tijdens en na het behandeltraject helpt bij het verminderen van vermoeidheid.

Ziekenhuizen waren nog een beetje terughoudend met het ‘uitschrijven’ van sport en bewegen als onderdeel van de behandeling. Echter, er komen steeds meer wetenschappelijke publicaties, waaruit blijkt dat bewegen bij kanker essentieel is voor onder andere kwaliteit van leven en overlevingskansen. Hierdoor wordt bewegen langzamerhand omarmd door de oncologen. Voor veel patiënten is het nog zoeken naar een manier om te starten of door te gaan met sporten. Het klinkt natuurlijk makkelijk, ga maar bewegen. De werkelijkheid is meestal minder makkelijk, want hoeveel bewegen is goed en wat te doen als je misselijk/duizelig bent? Wat te doen bij neuropathie? De patiënt vindt het vaak lastig om daadwerkelijk aan de slag te gaan.

De RCVRY RUN groep in Nijmegen is succesvol en ik wil graag mijn opgedane kennis overbrengen. Het doel van RCVRY RUN is om door heel Nederland (hard)loop groepen op te zetten, zodat vrouwen met (borst)kanker in een veilige omgeving gezamenlijk kunnen sporten. Het doel van de cursus is om looptrainers voldoende bagage mee te geven om op een verantwoorde manier een (hard)looptraining aan te kunnen bieden aan deze groep vrouwen.

Om aan deze cursus deel te nemen, wordt er algemene kennis over trainingsleer verwacht. De basis looptrainer 3 cursus is bijvoorbeeld een goede vooropleiding. Bij twijfel, neem dan contact met mij op. Mocht je na deze informatieve dag toch nog vragen hebben schroom dan niet om mij te contacten. Ik help je graag verder. Als RCVRY RUN trainer ben je een pionier en kan je het verschil maken in de kwaliteit van leven van jouw (hard)loopster.

De cursusdag

9.30 -12.30 Algemene informatie over ontstaan kanker, verschillende soorten borstkanker, therapie, bijwerkingen

12.30- 13.30 lunch

13.00-17:00 Belang van bewegen/hardlopen bij kanker, workshop balans/kracht/lopen/cognitieve fitness, workshop RCVRY POWER

Kosten

200 euro incl BTW, incl lunch, handboek, vermelding op www.rcvryrun.nl, communicatie.

Waar

Conferentiecentrum De Poort,Biesseltsebaan 34, 6561 KC Groesbeek.

Aanmelden

info@rcvryrun.nl