Diagnose kanker: het einde of het begin van hardlopen?

Op het moment dat je de diagnose kanker krijgt kom je in een achtbaan terecht van onderzoeken, chemokuren, bestralingen en ziekenhuisopnames. Dit pleegt niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal een aanslag op je conditie en uithoudingsvermogen. En dat terwijl een goede conditie nu belangrijker is dan ooit. Lichamelijk om de verschillende behandelingen zo goed mogelijk te doorstaan. Mentaal om alles even van je af te kunnen zetten.

Tot voor kort was het advies bij kanker dat je rustig aan moest doen, zowel tijdens als na het behandeltraject. Nu moedigen medici bewegen juist aan. Het wordt steeds duidelijker uit ervaring én onderzoek dat bewegen de kwaliteit van leven van oncologiepatiënten kan verbeteren. Daarnaast zorgt fysieke inspanning voor mentale ontspanning. Je leert je lichaam weer stap voor stap te vertrouwen en hopelijk weer van je lijf te houden..

Van alle oncologiepatiënten heeft meer dan 70% last van vermoeidheidsklachten. Het risico om in een vicieuze cirkel te belanden ligt op de loer; je bent te moe om iets aan sport te doen, maar omdat je zo weinig doet gaat je conditie snel achteruit en worden de vermoeidheidsklachten en de stap om in beweging te komen alleen maar groter.

Om vermoeidheidsklachten tegen te gaan stimuleren medici in toenemende mate om – onder begeleiding – te sporten. Hardlopen kan daar zeker een onderdeel van zijn, niet alleen voor ervaren lopers, maar ook voor beginners. Voor ervaren hardlopers zal dat waarschijnlijk, afhankelijk van de soort kanker en de behandeling, op een lager niveau zijn dan je gewend was. Maar met een verstandige trainingsopbouw en deskundige begeleiding kan je datgene blijven doen wat je altijd zo graag deed: hardlopen. Of dus juist beginnen met sportief bezig zijn.

Ik ben in 2017 met RCVRY RUN (RECOVERY RUN) gestart. Mijn zus is borstkanker patiënt en ik heb haar begeleid naar de Zevenheuvelenloop; een enorme mijlpaal na jaren van vermoeidheid. Het was duidelijk dat sporten haar heeft geholpen om zich weer mens te voelen. Als dr in de bewegingswetenschappen, fysiotherapeut en 16-voudig Nederlands Kampioene in hardlopen, kan ik oncologie patiënten met een hardloopwens op een medisch verantwoorde manier begeleiden. Iedereen die met kanker geconfronteerd wordt, ervaart en ondergaat de behandelingen en revalidatie op zijn of haar eigen manier. Echter, het wordt steeds duidelijker dat sporten een centrale rol in het behandeltraject moet spelen. We werken samen naar je persoonlijke doelen toe, binnen de grenzen van wat je aankan. Ik ga uit van jouw mogelijkheden en stel jou als persoon en niet als patiënt centraal.

RCVRY RUN is aangesloten bij Tegenkracht, een stichting die oncologie patiënten sportbegeleiding op maat biedt.

Wil je meer informatie neem dan contact op via:

info@rcvryrun.nl