Diagnose kanker: het einde of het begin van hardlopen?

Op het moment dat je de diagnose kanker krijgt kom je in een achtbaan terecht van onderzoeken, chemokuren, bestralingen en ziekenhuisopnames. Dit pleegt niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal een aanslag op je conditie en uithoudingsvermogen. En dat terwijl een goede conditie nu belangrijker is dan ooit. Lichamelijk om de verschillende behandelingen zo goed mogelijk te doorstaan. Mentaal om alles even van je af te kunnen zetten.

Vroeger was het advies bij kanker dat je rustig aan moest doen, zowel tijdens als na het behandeltraject. Nu moedigen medici bewegen juist aan. Het wordt steeds duidelijker uit ervaring én onderzoek dat bewegen de kwaliteit van leven van oncologiepatiënten kan verbeteren. Daarnaast zorgt fysieke inspanning voor mentale ontspanning. Je leert je lichaam weer stap voor stap te vertrouwen en hopelijk weer van je lijf te houden. 

Van alle oncologiepatiënten heeft meer dan 70% last van vermoeidheidsklachten. Het risico om in een vicieuze cirkel te belanden ligt op de loer; je bent te moe om iets aan sport te doen, maar omdat je zo weinig doet gaat je conditie snel achteruit en worden de vermoeidheidsklachten en de stap om in beweging te komen alleen maar groter.

Om vermoeidheidsklachten tegen te gaan stimuleren medici in toenemende mate om – onder begeleiding – te sporten. Hardlopen kan daar zeker een onderdeel van zijn, niet alleen voor ervaren lopers, maar ook voor beginners. Voor ervaren hardlopers zal dat waarschijnlijk, afhankelijk van de soort kanker en de behandeling, op een lager niveau zijn dan je gewend was. Maar met een verstandige trainingsopbouw en deskundige begeleiding kan je datgene blijven doen wat je altijd zo graag deed: hardlopen. Of dus juist beginnen met sportief bezig zijn. Trainen kan tijdens het hele behandeltraject; voor de operatie, tijdens de chemotherapie en de bestraling. Ook in het herstelproces spelen sport en bewegen een grote rol. 

Wie ben ik?

Ik ben dr Miranda Boonstra en heb in 2017 RCVRY RUN (RECOVERY RUN) opgericht. Mijn zus is borstkanker patiënt en ik heb haar begeleid naar de Zevenheuvelenloop; een enorme mijlpaal na jaren van vermoeidheid. Het was duidelijk dat sporten haar heeft geholpen in de revalidatie om zich weer mens te voelen. Met mijn achtergrond als dr in de bewegingswetenschappen, fysiotherapeut (niet praktiserend) en 16-voudig Nederlands Kampioene in hardlopen wil ik graag de link zijn tussen de wetenschap en de praktijk. Het is wetenschappelijk aangetoond dat sport en bewegen helpt bij kanker, maar hoe pas je dat toe in de praktijk? Hoe zorgen we ervoor dat je gemotiveerd wordt om te gaan of blijven trainen? En dat je ook weer niet teveel doet en alsnog uitgeput op de bank blijft hangen. Bij RCVRY RUN  gaan we uit van jouw mogelijkheden en stellen jou als persoon en niet als patiënt centraal.

Sinds 2020 leid ik RCVRY RUN trainers op, allemaal mensen met een grote passie en met maar 1 doel; jou zo goed mogelijk begeleiden. Mijn kennis en ervaring geef ik graag door, want de missie van RCVRY RUN is om op termijn een landelijk netwerk te hebben van geschoolde trainers. 

Stichting RCVRY RUN is aangesloten bij Tegenkracht, een stichting die oncologie patiënten sportbegeleiding op maat biedt.

Daarnaast zijn wij aangesloten bij het Oncologie Netwerk Zuid Gelderland

Wil je meer informatie neem dan contact op via: info@rcvryrun.nl